Kadir Has Üniversitesi’nden Bir Kültürel Miras Projesi: İstanbul Ansiklopedisi Arşivi Çevrimiçi Erişime Açıldı!

16 Ekim 2024

Üniversitemizin büyük bir gururla sahip olduğu ve SALT ile ortaklaşa yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çevrimiçi olarak erişime açıldı!

Tarihe tanıklık eden bu eşsiz proje, İstanbul’un büyüleyici geçmişine dair 40.000’den fazla belgeyi içeriyor. Reşad Ekrem Koçu’nun 1944-1973 yılları arasında yayınladığı İstanbul Ansiklopedisi’nin basılı 11 cildi (A-G) ilk defa çevrimiçi olarak erişime açılıyor. Ayrıca Ansiklopedinin daha önce hiç yayınlanmamış G-Z arası maddeleri ve toplanmış geniş kapsamlı arşiv de bu platformda ilk kez yer alıyor ve Ansiklopedi A’dan Z’ye tamamlanıyor.

İstanbul Ansiklopedisine bugün itibariyle https://istanbulansiklopedisi.org/ adresinden erişebilirsiniz.

Bu büyük kültürel mirası kutlamak için 25 Ekim 2024, Cuma günü Üniversitemizde Koçu’nun İstanbul’u: Ansiklopedinin Yeni Yüzü başlıklı bir etkinlik düzenliyoruz. Etkinlikte, projenin yaşama geçmesinde Üniversitemiz ve SALT’ın çalışmalarını, Ansiklopedinin yeni yüzünü birlikte konuşacağız.

Koçu’nun İstanbul’u: Ansiklopedinin Yeni Yüzü

Konuşmacılar

Dr. Gürbey HİZ, Kadir Has Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi

Prof. Dr. Bülent TANJU, Kadir Has Üniversitesi, Mimarlık ve Kent Çalışmaları Yüksek Lisans Programı

Gamze CEBECİ, SALT

Mehtap KURU, SALT

Moderatör: Serap ÖZYURT, Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi

Tarih: 25 Ekim 2024, Cuma

Saat: 14:00-16:00

Yer: Kadir Has Üniversitesi, D Blok Büyük Salon

Bunun yanı sıra, Dr. Gürbey HİZ’ın Ansiklopediden öncesine ışık tutan “The Lügat of İstanbul: Reşad Ekrem Koçu’s Re-Animation of an Urban Past” başlıklı makalesi, New Perspectives on Turkey dergisinde 11 Ekim 2024 tarihinde açık erişim olarak yayımlandı. https://doi.org/10.1017/npt.2024.13 adresinden makaleyi okuyabilirsiniz.

Hepinizi İstanbul Ansiklopedisinin yeni yüzünü keşfetmeye ve heyecanımızı paylaşmak üzere etkinliğe davet ediyoruz!