Ulusal Kültür Belgeliği

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ “ULUSAL KÜLTÜR BELGELİĞİ” AÇILIYOR

Kültürel Tarih “ULUSAL BELLEK”te yazılacak

Kadir Has Üniversitesi, “Ulusal Kültür Belgeliği”nin ilk koleksiyonu olan Ali Özgentürk Arşivi, 2 yılı aşkın bir çalışmanın sonunda açılıyor.

Arşivlerin tozları arasında kalmış belgelerin ve taşıdıkları bilgilerin korunmasının, geleceğe aktarılmasının, tarihin yazılışında taşıdığı önemin bilincinde olan Kadir Has Üniversitesi, kurduğu Ulusal Kültür Belgeliği kapsamında oluşturmaya başladığı özel arşiv koleksiyonlarıyla Türkiye’nin toplumsal ve kültürel hafızasını kayıt altına alıyor.

Ünlü yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’ün kişisel arşivi araştırmacılarla buluşmaya başlıyor

2 yılı aşkın ön hazırlık aşamasında yapılan ayrıntılı nitelendirme çalışmalarının ardından 150 saati aşkın video kaydı deşifre edildi. Bu koleksiyon, Adana Erkek Lisesi’ndeki genç bir delikanlının, bugünün ünlü yönetmen ve senarist Ali Özgentürk oluşuna belgelerle tanıklık edebilmemizi sağlıyor. Arşivde halen araştırmacıların istedikleri belgelere web ortamında en kolay şekilde ulaşmalarını sağlayacak dijitalleştirme ve ayrıntılı niteleme çalışmaları yürütülüyor. Ulusal Kültür Belgeliği’nde, orjinal arşiv belgelerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için uygun koruma ve restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.

Kadir Has Üniversitesi’nin sahip olduğu Ali Özgentürk arşivini diğer kişisel arşivlerden ayıran en önemli özeliklerinden biri, Özgentürk’ün belgeleri anlattığı ses kayıtlarının da koleksiyonda yer alması. Bu kayıtlar sayesinde araştırmacılar için belgeler, aynı zamanda Türkiye’nin toplumsal hayatında geçen birer belgesele dönüşüyor.

Muhsin Ertuğrul’dan 6. Filo Protestolarına

Ali Özgentürk arşivi, 27 Mart 1966 – Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatrolarındaki görevinden alınması üzerine gerçekleştirilen protesto yürüyüşünden, masklarını Kuzgun Acar ve Sadık Karamustafa’nın yaptığı, oyuncuları arasında Can Yücel, Mehmet Ulusoy, Işıl Özgentürk (Türkben), Veli Gürcan gibi birçok ismin yer aldığı Devrim İçin Hareket Tiyatrosuna; 1968 Kanlı Pazar Olayları’ndan, 15-16 Haziran 1970 İşçi Direnişlerine ve Ali Özgentürk’ün 1972’yılında çektiği ilk kısa metraj filmi olan Ferhat’la başlayan tüm sinema serüvenine tanıklık eden toplam 60.000 basılı belge, 14.000 fotoğraf, 254 film, 976 video kaset, 100 ses kaydı, 364 kitap’tan oluşuyor.

Kadir Has Üniversitesi, bünyesinde oluşturduğu “Ulusal Kültür Belgeliği”yle, ülkemizin kültürüne, sanatına, siyasi ve toplumsal yaşamına etkide bulunmuş, emek vermiş kişilerin arşivlerini, değişen ve dijitalleşen dünyanın gereklerine uygun olarak gelecek nesillere aktarmaya devam edecek.

Ulusal Kültür Belgeliği’ne ulaşmak için:

http://ukb.khas.edu.tr/